söndag 11 maj 2008

Går integrationsministern sin egen väg?

Det har uppstått ett mindre gräl inom regeringsalliansen. Integrationsminister, Nyamko Sabuni, har i tidningen Neo (ett liberalt samhällsmagasin), uttalat sig om arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Min hypotes är att Sven Otto Littorin har drabbats av ”offersyndromet”, därför han vill skärpa straffen för arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft för löner under kollektivavtalsnivå, men som likväl är flera gånger högre än vad som är möjligt att tjäna i hemlandet.

För en tid sedan kunde man läsa i DN att den verkliga makten i Sverige samlas en timme varje torsdag. Det är de fyra borgerliga partiledarna som har sina träffar för att få ihop sin politik. Hela artikeln är en hyllning till den borgerliga enigheten.

Bakom denna fasad verkar det råda en djup ideologisk oenighet om man ska tolka integrations-ministerns uttalande om arbetsmarknadsministern.

Nyamko Sabuni fortsatte, att i tidningen Neo uttala sig om Södertäljes kommunalråd Anders Lago (s). Där hon säger att vi har ett kommunalråd i Södertälje som just nu går ut och talar om hur dåligt det fungerar där och att regeringen måsta ta sitt ansvar. Hon menar att, med det kommunala självstyret med egna resurser och möjligheter, behöver regeringen inte ta något ansvar.

Problemen i Södertälje är med andra ord Södertäljes egna och inget som integrationsministern tänker engagera sig i. Borgerliga Vaxholm har de senaste sju åren tagit emot sex flyktingar, likaså borgerliga Danderyd bara tolv flyktingar. I Södertälje tar man emot tusentals varje år. Anders Lagos krav på att politiken på riksplanet och kommunalplanet måste hänga ihop, anser hon vara orimliga.

Om invandrare utan dokument väljer att stanna i Sverige får de skylla sig själva. När nu Södertälje väljer att ta emot flyktingar får de skylla sig själva. Alla får skylla sig själva. Det är inget som rör regeringen och minst Nyamko Sabuni.

Frågan som nu måste ställas; Är detta hela regeringens åsikt?

Det är två år kvar till valet, räkenskapens tid närmar sig. Nyamko Sabuni och Maud Olofsson är de statsråd som lovat mest och gjort minst. Då måste man skylla på någon annan i detta fall Anders Lago som bara gnäller när han lyfter fram viktiga politiska utmaningar för Sverige.

Skrivet av Karl Axel Malmsten

Inga kommentarer: