söndag 11 maj 2008

Tema: Friskolor

Stockholm City har sedan en tid haft ett reportage om friskolorna i Stockholm. Under den tiden så har tidningen påtalat några av de brister som finns bland skolorna, och som till stor del beror på den bristande kontroll som man har över friskolornas verksamhet. De har belyst problem som att alla barn inte får skolmat eftersom det beställs för lite, att det inte finns några resurser för att hjälpa elever som behöver extra stöd eller att skolorna tenderar att anställa personal utan den rätta utbildningen, eftersom det då blir billigare att bedriva verksamheten. Det är otroligt viktigt att vi kan ge barnen så goda förut-sättningar som möjligt, istället så är det många som riskerar att gå ut med ofullständiga betyg. Hur ska man göra för att kunna lösa problemen med friskolor, räcker det med bara en utökad kontroll över skolornas verksamhet i Skolverkets regi?

I debatten så glömmer man dock ändå ofta att det är många friskolor som gör ett utmärkt jobb. Som engagerar sig i sina elever och som har seriösa mål, de här skolorna är bra alternativ till kommunala skolor. För även om friskolor i grunden är företag, som drivs med vinstsyfte, så har de här skolorna valt en långsiktig satsning och etablera sig som bra skolor. De här skolorna är viktiga, för de ger oss en mångfald, där elever får större valfrihet för var de vill gå i skolan, oberoende av var de bor. Även elever som inte är bosatta inom kommunen ges därför en möjlighet att konkurrera om platser på samma villkor som kommunens barn. Och är inte det lite vad jämlikhet handlar om? Att skapa samma förutsättningar för helt olika människor.

Som det ser ut nu så kommer friskolornas vara eller icke-vara att ha stor betydelse för väldigt många människor. Det råder ingen tvekan om att friskolor kan bidra till att ge en större valfrihet för eleverna, och att den ökade konkurrensen kan gynna skolornas utveckling, men det finns också risker med att privatisera skolor och att på så sätt överlåta barnens utbildning till vinstdrivande företag. Det som krävs är en sund inställning till friskolor, att se möjligheterna men vara medveten om riskerna. Och eftersom barnens utbildning aldrig kan vara ett lotteri, så måste det alltid finnas fullgoda kommunala skolor som barnen kan välja. Och det är något som vi alltid kommer att fortsätta kämpa för!

Vad tycker du? Har du några synpunkter om friskolor och kommunala skolor? Vad tycker du om att allt fler kommunala skolor i Solna försvinner? Skriv gärna och berätta!

Skrivet av Christian Mallengren

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: