tisdag 6 maj 2008

Dagens liberalism

Just nu läser jag en bok med texter som Vilhelm Moberg skrivit i olika sammanhang. Han skriver om ett personligt minne, av liberale partiledaren Karl Staaff från 1915. Jag var 17 år, i min egenskap av grovarbetare var min partitillhörighet given. Jag var medlem i en social-demokratisk ungdomsklubb. Före 1914 hade vi ungdomsklubbister ingen större gemenskap med Karl Staaff. Efter bondetåget och borgargårdskrisen förändrades situationen: Liberalernas ledare och de svenska arbetarna fick en gemensam motståndare: Kungamakten. Med denna konflikten med konungen tvingades den liberala regeringen att avgå. Efter det framstod Karl Staaff för oss som en rakryggad förkämpe för folkstyre och demokrati skriver Vilhelm Moberg.

Det var det Vilhelm Moberg bl.a. skrev om ungdomsklubbisterna (SDUK) gemenskap med en liberal partiledare. Jag tror inte att dagens SSUare har något till övers för dagens folkpartiledare Jan Björklund, efter vad han har sagt vid folkpartiets landsmöte i Västerås, för en tid sedan. Enligt referat av talet har han upprepat moderaternas budskap så slaviskt och skickligt att man kan vara glad att folkpartiledaren inte är moderatledare

Han säger att alla samhällsproblem är Mona Sahlins fel vars politik för jämlikhet inte fungerar. Därför ska Sveriges problem lösas genom ökade orättvisor. Vissa ska få det bättre men slippa betala för det, och istället få sänkt skatt. Notan för kalaset ska betalas av de med de lägsta lönerna. Det ska bli så dyrt att vara arbetslös att man tvingas söka sig till den låglönemarknad som regeringen tar fram för dyra pengar.

Detta är liberalism, konstaterar major Björklund, nöjd. Vi kan bara notera att Jan Björklund är mycket bättre på att vara Fredrik Reinfeldt än Fredrik Reinfeldt själv.

Med detta är det bara att konstatera att dagens liberaler med Jan Björklund i spetsen är lång ifrån den liberalism som tidigare ungsossar kunde förlika sig med när Karl Staaff var liberalernas ledare.

Skrivet av Karl Axel Malmsten

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: