tisdag 11 augusti 2009

Being nature

I söndags gick sista avsnittet på en riktig välgjord tv-serie gjord av bl.a. BBC som heter Being human. Serien handlar om en vampyr, en varulv och ett spöke som bor under samma tak. Det som gjort serien bra är att den i grunden handlar om dilemma med att vara just människa och de problem som är förknippade med alla relationer.

En aning tillspetsat kan man säga att naturen har liknande problem med oss människor. Vi människor gillar struktur och ordning och bygger i princip alltid våra bostäder i kubistisks former och lägger asfalt eller grus på våra gångar. Vi försöker tränga undan naturen i våra storstadsmiljöer och naturen gör allt för att återta det som inte underhålls.


Här i Hagalund pågår just nu ett fenomen som jag har döpt till förbuskning, och det handlar om att den parkmiljö som återfinns på Hagalunds södra del håller på att återtas av naturen. Där det tidigare var asfalt börjar buskar återta kontrollen och på gräsmattan lika så. Orsaken är att underhållet brister.

Ett annat exempel är de två vackra husen som ligger på Hagavägen i direkt anslutning till Hagalund. Alldeles intill koloniträdgården, som för övrigt är en gammal rest av den äldre dragningen av järnvägen över Hagalund. Alltså innan man sprängde ned den under Hagalund. Det större huset även kallas villa Hagsäter uppfördes av byggmästaren Pehr Persson. Samme man var även byggmästare för både riksdagshuset i Stockholm och Hagalunds kyrka. Både villa Hagsäter och huset intill som jag tror var ett äldre stationshus står nu och förfaller. Natuen hållre på att ta tillbaka dem... Och ägaren Solna stad tar inte sitt ansvar och underhåller dem.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

2 kommentarer:

LupaVarg sa...

Den där villan har jag velat bo i sedan jag först såg den 1973. Kanske Solna Kommun borde sälja den? Om inte annat så skulle huset och dess tomt bli underhållet. =c)

Arne Öberg sa...

Visst är det en helt underbar villa. Jag tror inte det kan vara omöjligt att hitta hyresgäster bara man renoverade upp villan. Den bär dessutom kulturhistoriska värden för just Hagalund.

Jag blir upprörd över att kommunen så rejält kan missköta sig som ägare. Nu ser det snart ut som ett spökslott.