söndag 16 augusti 2009

Mona Sahlins sommartal


Det har nu gått ett dygn efter Mona Sahlins sommartal i Nacka igår. Det bestående intrycket är att det var ett tydligt ideologiskt tal med tema jämställdhet. Det är bra att detta uppmärksammas. När jag senare på kvällen skulle sammanfatta detta för några bekanta sa jag att detta knappast kommer bli en valvinnarfråga. Samma tema hade även DN på ledarplats idag, men det tål att påpekas att många frågor dock inte är valvinnarfrågor, men det gör inte frågan ointressant för det.

Det var gott om folk som lyssnade. Jonas Gardell värmde upp publiken och hans poäng var bra att när KD:s Göran Hägglund vill värna det normala, så vi alltid vara medveten om att vi alla i grunden är rätt onormala. Det som stärker samhället är mångfald och inte likriktning.

När väl Mona kom upp på scenen var det inledningsvis en solidarisk tanke till Iran. Sedan kom det flertalet bra exempel på skillnader eller orättvisor om man så vill mellan kvinnor och män:
  • heltidsjobb är vanligare i butiker med högra andel män
  • ingångslönerna för typiska kvinnodominerade jobb är lägre
  • kvinnorna lyser fortfarande med sin frånvaro i bolagsstyrelserna
  • förhållandet för ensamstående med barn

Talet innehöll även en passus kring Jämtins vinstdebatt där Mona främst lyfte upp kvalitetskravet. Jag tolkar det som om det viktigaste är att verksamheten resulterar i bra kvalitet och inte att den primära att det inte får resultera i vinster, för det är troligen en av de främsta drivkrafterna för att vilja driva företag.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .


Inga kommentarer: