måndag 17 augusti 2009

Ivar Tengbom i Hagalund

Ett av Hagalunds högsta byggnader är snart 100 år. Byggnaden är vattentornet i Hagalund. Den byggdes mellan 1911 - 1912, och orsaken till att det byggdes ett vattentorn berodde på att SJ hade börjat spränga sig igenom Hagalund i en tunnel några år tidigare, vilket fick brunnarna att sina. Enligt en återberättelse av Hembyggsföreningen här i Solna var det de boende i Hagalund som gick ihop inom sitt municipalsamhälle och byggde ett vattentorn. En för tiden strategiskt investering, men troligen mycket dyr.

Arkitekten till vattentornet var Ivar Tengbom som för sin tid var en känd arkitekt. En byggnad i Stockholm som byggdes samtidigt som vattentornet här i Hagalund var Högalidskyrkan på söder. Andra kända byggnader som Tengbom ritat är bl.a. både Konserthuset vid Hötorget samt Handshögskolan lite längre norr ut på Sveavägen.

Men Ivar hade uppenbart förkärlek till högre byggnader för han ritat både Bonniershuset på Torsgatan samt vattentornet i Sundbyberg vid Tornparken. Likheterna är stora, trots att jag tidigare aldrig reflekterat över det.

Att man i Hagalund valde en känd arkitekt för sin tid visar på både medvetenhet och framsynthet. Det vore underbart om Solna som kulturstad verkligen lyfta fram sina kulturskatter. Egentligen borde man sätta upp en skylt för att på så vis markera att så löste vi problem tidigare i Hagalund när de boende här fattade sina egna beslut.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

Inga kommentarer: