fredag 7 augusti 2009

Kultur och fritid en politisk fråga

Timbro har granskat svenska kommuners satsningar på kultur och fritid i rapporten Långt ifrån lagom. Slutsatsen är att det går att spara massor inom kultur- och fritidssektorn på kommunal nivå. Bara för att återge lite av tonen i rapporten, framställs den hotande friheten i följande ordalag:
"Genom att konserter, föreningar och utställningar duschas med skattemedel upprättas svängdörrar mellan det offentliga och det civila samhället. En känsla av att verksamheter som inte dubbats med bidragssvärdet inte bidrar till kultur- och föreningslivet kan lätt uppstå."

Undersökningen bygger på en moderatstyrd kommun - Helsingborg. Resterande är av andra samarbetsformer och inte helt oväntat är det flest socialdemokratiska kommuner. Detta i en tid då Stockholms län har massor av moderatstyra kommuner. Solna hade i sammanhanget varit oerhört spännande. Här ska vi bygga både massor av nya idrottsanläggningar, nationalarena och ett nytt kulturhus.

Den berättigade frågan är om Timbro och Thomas Idergard som på DN-debatt ska tolkas som en politisk åsikt som börjar växa fram bland borgerligheten. Det skulle vara bra om ledande politiker från borgerligheten här i Solna gick ut deklarerar vad de anser.

Hur blir det med det utlovade nya badhuset?
Kommer det att byggas någon ny nationalarena?
Kommer Solna få ett kulturhus?

Debattartikeln raljerar bl.a. över att Sandviken ska bygga en isbana tre gånger så stor som globens med 10 000 sittplatser. Även Solna har renoverat en tre gånger så stor isyta, då detta krävs för att spela bandy. Solna planerar bygga en nationalarena med 60 000 åskådare vilket motsvara nästan hela kommunens invånare. Hur ska med tidigare MUF:s (Moderata ungdomsförbudet) ordförande tolka planera för Solna?

Dagens Arena ger lite perspektiv då de skriver att Kultur är välfärd. För här krävs ett antal förklarande faktorer. Det kommuner främst satsar på när det gäller kultur är bibliotek och musikskolor eller kulturskolor som det numera heter. Solna musikskolan blev förövrigt hyllad i vecka av Jerry Williams som var sommarpratare på P1 onsdagen 5 augusti.

Peter Andersson - s-politiker från Huddinge samt ombudsman här i Solna har bjudit in Idergard för att höra hur neddragningarna ska gå till. Ett initiativ jag verkligen hyllar. Vi kanske t.o.m. kan få en Solnaanalys.

Det som saknas i Timbros analys är vilka konsekvenser mindre fritidsgårdar, färre idrottsanläggningar och mindre kulturella uttryck skulle få. Att bortse från de positiva värden som skapas inom fritiden samt även de preventiva effekter fritidsgården har. Att förringa bibliotekens kunskapsförmedlande roll för utbildning. Att inte inse att dagens musikexport delvis beror på en välutbyggd musikskola. Att idrotten och föreningslivet behöver infrastrukturellt stöd i form av anläggningar och att detta leder till bättre folkhälsa.

Att spara på kultur och fritid är kortsiktigt politik.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , och .

1 kommentar:

Peter Andersson sa...

Bra inlägg Arne, och tack för länken. Vi hörs efter helgen