söndag 30 augusti 2009

Dogge och Mamma mia samtidigt

När kvällen kom på Hagalundsdagen var det två tydliga värdskap. Grekiska föreningen visade upp ön där filmen Mamma mia spelades in samt en politisk representant var på plats och uppmuntrade till spännande samarbeten mellan Solna och Grekland. Mamma mia utspelas i filmen på ön Kalokeri, men det finns ingen sådan ö, utan den heter på riktigt Skopelos som är en del av Mangesia. Kalokeri är något väl så grekiskt för oss vinterbor och betyder kort och gott sommar.

Vår egen Georgios var med och översatta samt att Irini och Rudi tillsammans med Monica och Elias jobbade hårt för att hela dagen skulle bli bra. Vinnaren till en resa till Skopelos var inte på plats, så jag tillhör inte den lycklige vinnaren.

Det stora under dagens Hagalundsdag hände nu på kvällen. Blue Hill tog över och hade en rad bra uppträdanden och när jag smet hem var det Dogge som underhöll Hagalund. Det stora var att det kändes nytt och fräscht för Hagalund. Föreningar vid bord känns inte längre så spännande. Då är det bättre med filmvisning och konsert på torget. Det blev dock mörkt, så lite ljus och varför inte en ljusshow över Hagalund.

På scen stod inte bara artister, utan även många unga snygga och scenvana ungdomar från Hagalund, och alla var nog inte ens ungdomar. Twang system (bilden ovan) imponerade stort! Med risk för att jag blandat ihop namnen, men bra var de som är på bilden i alla fall.

Dogge skämtade bra med oss alla och fick upp temperaturen på hela torget. Gick hem med en bra portion självkänsla av Hagalund som vi i många avseenden saknar. Det som hände ikväll hoppas jag är början på ett bättre självförtroende för Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Hagalundsdagen 2009

Årets Hagalundsdag är långt i från slut, men det omfattande programmet fick många föreningar att gå hem i förtid. Det gäller även oss Socialdemokrater. Vi hade en utställning från årets kollo på Barnens Ö, som även var vårt jubileum efter 60 års verksamhet i Hagalund. Dessutom var det många av våra kyrkopolitiker som deltog.

Arrangören för Hagalundsdagen är föreningen Ett levande Hagalund som är en sammanslutning av föreningarna i Hagalund. På programmet var det många intressanta inslag och mycket sång och musik, men även en fredsbön av en präst samt en bön av en imam, som var mycket bra. Men även klassikerna som Trikåbasarens mode samt jonglören var på plats.
Jag åt mig mätt på eritreansk bröd och grekiska grillspett.

Årets Hagalundare blev Annen Adolfsson som under många år suttit i styrelsen för Ett levande Hagalund samt ansvarat för att hemsidan uppdaterats och varit aktuell.
Senare ikväll blir det mer sång och musik från Blue Hill med bl.a. Ken Ring och Dogge som ska uppträda på torget. Dessa aktiviteter återkommer jag till i ett eget blogginlägg. Dessutom kommer filmen Mamma mia visas i Flaggskeppet i regi av Grekiska föreningen. Det finns t.o.m. en lottvinst med resa till just ön där Mamma mia har spelats in, så med lite tur...

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

lördag 29 augusti 2009

Filmstadens dag och grillkväll

Det föll snö i Filmstaden idag. Detta skedda på Filmstadens dag som är ett stadsdelsevenemang i nya stadsdelen Filmstaden, dvs. området där den gamla Filmstaden en gång i tiden låg och där det nu växt upp något av en ny stadsdel eller mikrostadsdel i Råsunda. Filmstadens dag droga stor uppmärksamhet i fjol då de skapade en vintermiljö av entren till Filmstaden mitt i sommaren.
Det var även i år både välbesökt och med ett rätt tydligt barnfokus med olika filmeffekter som barnen kunde prova. I stånden kunde man köpa dels böcker med filmfokus så som Åsa Nisse, men även inte helt oväntat spikmattor. Den enda föreningen jag fann var förutom stifelsen Filmstaden kultur vuxenskolan där Hagalunds starke kvinna Monica fanns.

Det inslag som hade både charm och udd var allsången... Se bara allsångsledarena...

En reflektion är att Filmstadens dag fått stor uppmärksamhet på stortavlor i hela Solna. Denna helg är det även Hagalundsdagen som inte fått samma uppmärksamhet. Detta bör vi följa upp.
Senare under kvällen hade vi Socialdemokrater här i Hagalund en grillkväll. Detta år var det Kurdiska föreningen som stod i fokus. Vi fick ett mycket bra samtal om utanförskap och svenskhet. Detta tema lär vi återkomma till.

I morgon är det Hagalundsdagen. Då ska vi visa upp vårt kollage med kollobilder. Vi möts nere på torget i Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .
http://bloggkartan.se/registrera/8106/hagalund

måndag 24 augusti 2009

2 spännande helgaktiviteter

Helgen som kommer 29-30 augusti kommer vi fokusera på Hagalund till 100 procent. På lördagen kommer vi grilla vid Rosenpergolan på Hagalunds södra ände. Detta tillsammans med Grekiska föreningen, Eritreanska föreningen samt Kurdiska föreningen här i Hagalund. Vi gör detta för att det är viktigt att hålla en löpande dialog med föreningslivet här i Hagalund.

På söndagen är det Hagalundsdagen. Detta arrangemang anordnas av Föreningen ett levande Hagalund som är en sammanslutning av föreningarna här i Hagalund. Jag gillar i grunden denna idé, trots att föreningen främst blivit en arrangemangsförening och att vi ibland inte vågar agera politiskt för Hagalunds bästa, då samtliga partier är med och därmed gör föreningen till något av en lam anka när det gäller att påverka dagordningen för Hagalund.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 17 augusti 2009

Ivar Tengbom i Hagalund

Ett av Hagalunds högsta byggnader är snart 100 år. Byggnaden är vattentornet i Hagalund. Den byggdes mellan 1911 - 1912, och orsaken till att det byggdes ett vattentorn berodde på att SJ hade börjat spränga sig igenom Hagalund i en tunnel några år tidigare, vilket fick brunnarna att sina. Enligt en återberättelse av Hembyggsföreningen här i Solna var det de boende i Hagalund som gick ihop inom sitt municipalsamhälle och byggde ett vattentorn. En för tiden strategiskt investering, men troligen mycket dyr.

Arkitekten till vattentornet var Ivar Tengbom som för sin tid var en känd arkitekt. En byggnad i Stockholm som byggdes samtidigt som vattentornet här i Hagalund var Högalidskyrkan på söder. Andra kända byggnader som Tengbom ritat är bl.a. både Konserthuset vid Hötorget samt Handshögskolan lite längre norr ut på Sveavägen.

Men Ivar hade uppenbart förkärlek till högre byggnader för han ritat både Bonniershuset på Torsgatan samt vattentornet i Sundbyberg vid Tornparken. Likheterna är stora, trots att jag tidigare aldrig reflekterat över det.

Att man i Hagalund valde en känd arkitekt för sin tid visar på både medvetenhet och framsynthet. Det vore underbart om Solna som kulturstad verkligen lyfta fram sina kulturskatter. Egentligen borde man sätta upp en skylt för att på så vis markera att så löste vi problem tidigare i Hagalund när de boende här fattade sina egna beslut.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , och .

söndag 16 augusti 2009

Mona Sahlins sommartal


Det har nu gått ett dygn efter Mona Sahlins sommartal i Nacka igår. Det bestående intrycket är att det var ett tydligt ideologiskt tal med tema jämställdhet. Det är bra att detta uppmärksammas. När jag senare på kvällen skulle sammanfatta detta för några bekanta sa jag att detta knappast kommer bli en valvinnarfråga. Samma tema hade även DN på ledarplats idag, men det tål att påpekas att många frågor dock inte är valvinnarfrågor, men det gör inte frågan ointressant för det.

Det var gott om folk som lyssnade. Jonas Gardell värmde upp publiken och hans poäng var bra att när KD:s Göran Hägglund vill värna det normala, så vi alltid vara medveten om att vi alla i grunden är rätt onormala. Det som stärker samhället är mångfald och inte likriktning.

När väl Mona kom upp på scenen var det inledningsvis en solidarisk tanke till Iran. Sedan kom det flertalet bra exempel på skillnader eller orättvisor om man så vill mellan kvinnor och män:
  • heltidsjobb är vanligare i butiker med högra andel män
  • ingångslönerna för typiska kvinnodominerade jobb är lägre
  • kvinnorna lyser fortfarande med sin frånvaro i bolagsstyrelserna
  • förhållandet för ensamstående med barn

Talet innehöll även en passus kring Jämtins vinstdebatt där Mona främst lyfte upp kvalitetskravet. Jag tolkar det som om det viktigaste är att verksamheten resulterar i bra kvalitet och inte att den primära att det inte får resultera i vinster, för det är troligen en av de främsta drivkrafterna för att vilja driva företag.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .


torsdag 13 augusti 2009

Lyssna på Mona i Nacka

Nu på lördag 15 augusti ska Mona Sahlin hålla sitt sommartal vid Dieselverkstaden i Nacka. Det börjar kl. 12 och innan Mona talar ska Jonas Gardell tala. Mona beräknas tala kl. 14.

För oss boende i Hagalund kan jag tipsa om det kommer gå en buss från busshållplatserna nere vid Solna station kl 11.40. Det kommer även att gå en buss tillbaka till Solna från Nacka 15.30.

Passa på att lyssna till Mona och låt dig inspireras av ett politiskt tal. SOM-institutet vid Göteborgs universitet har nyligen publicerat en rapport om kulturvanor och livsstilar i Sverige mellan 1987 - 2008. Där finns aktiviteten diskuterat politik med. Det som är spännande är att 52 % någon gång varje månad diskuterat politik. 72 % har gjort det någon gång under ett år. Mest politik diskuterar åldergruppen 30-49 år och minst i åldersgrupp 65-85 år. 2:a generationens invandrare pratar mest politik sett ur ett etniskt perspektiv och minst pratar den som är uppvuxen i ett annat land. Den som bor i Stockholm diskuterar mest politik av alla i Sverige. Sett till familjetyp är det sammanboende med barn som oftast diskuterar politik.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .


tisdag 11 augusti 2009

Being nature

I söndags gick sista avsnittet på en riktig välgjord tv-serie gjord av bl.a. BBC som heter Being human. Serien handlar om en vampyr, en varulv och ett spöke som bor under samma tak. Det som gjort serien bra är att den i grunden handlar om dilemma med att vara just människa och de problem som är förknippade med alla relationer.

En aning tillspetsat kan man säga att naturen har liknande problem med oss människor. Vi människor gillar struktur och ordning och bygger i princip alltid våra bostäder i kubistisks former och lägger asfalt eller grus på våra gångar. Vi försöker tränga undan naturen i våra storstadsmiljöer och naturen gör allt för att återta det som inte underhålls.


Här i Hagalund pågår just nu ett fenomen som jag har döpt till förbuskning, och det handlar om att den parkmiljö som återfinns på Hagalunds södra del håller på att återtas av naturen. Där det tidigare var asfalt börjar buskar återta kontrollen och på gräsmattan lika så. Orsaken är att underhållet brister.

Ett annat exempel är de två vackra husen som ligger på Hagavägen i direkt anslutning till Hagalund. Alldeles intill koloniträdgården, som för övrigt är en gammal rest av den äldre dragningen av järnvägen över Hagalund. Alltså innan man sprängde ned den under Hagalund. Det större huset även kallas villa Hagsäter uppfördes av byggmästaren Pehr Persson. Samme man var även byggmästare för både riksdagshuset i Stockholm och Hagalunds kyrka. Både villa Hagsäter och huset intill som jag tror var ett äldre stationshus står nu och förfaller. Natuen hållre på att ta tillbaka dem... Och ägaren Solna stad tar inte sitt ansvar och underhåller dem.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

fredag 7 augusti 2009

Kultur och fritid en politisk fråga

Timbro har granskat svenska kommuners satsningar på kultur och fritid i rapporten Långt ifrån lagom. Slutsatsen är att det går att spara massor inom kultur- och fritidssektorn på kommunal nivå. Bara för att återge lite av tonen i rapporten, framställs den hotande friheten i följande ordalag:
"Genom att konserter, föreningar och utställningar duschas med skattemedel upprättas svängdörrar mellan det offentliga och det civila samhället. En känsla av att verksamheter som inte dubbats med bidragssvärdet inte bidrar till kultur- och föreningslivet kan lätt uppstå."

Undersökningen bygger på en moderatstyrd kommun - Helsingborg. Resterande är av andra samarbetsformer och inte helt oväntat är det flest socialdemokratiska kommuner. Detta i en tid då Stockholms län har massor av moderatstyra kommuner. Solna hade i sammanhanget varit oerhört spännande. Här ska vi bygga både massor av nya idrottsanläggningar, nationalarena och ett nytt kulturhus.

Den berättigade frågan är om Timbro och Thomas Idergard som på DN-debatt ska tolkas som en politisk åsikt som börjar växa fram bland borgerligheten. Det skulle vara bra om ledande politiker från borgerligheten här i Solna gick ut deklarerar vad de anser.

Hur blir det med det utlovade nya badhuset?
Kommer det att byggas någon ny nationalarena?
Kommer Solna få ett kulturhus?

Debattartikeln raljerar bl.a. över att Sandviken ska bygga en isbana tre gånger så stor som globens med 10 000 sittplatser. Även Solna har renoverat en tre gånger så stor isyta, då detta krävs för att spela bandy. Solna planerar bygga en nationalarena med 60 000 åskådare vilket motsvara nästan hela kommunens invånare. Hur ska med tidigare MUF:s (Moderata ungdomsförbudet) ordförande tolka planera för Solna?

Dagens Arena ger lite perspektiv då de skriver att Kultur är välfärd. För här krävs ett antal förklarande faktorer. Det kommuner främst satsar på när det gäller kultur är bibliotek och musikskolor eller kulturskolor som det numera heter. Solna musikskolan blev förövrigt hyllad i vecka av Jerry Williams som var sommarpratare på P1 onsdagen 5 augusti.

Peter Andersson - s-politiker från Huddinge samt ombudsman här i Solna har bjudit in Idergard för att höra hur neddragningarna ska gå till. Ett initiativ jag verkligen hyllar. Vi kanske t.o.m. kan få en Solnaanalys.

Det som saknas i Timbros analys är vilka konsekvenser mindre fritidsgårdar, färre idrottsanläggningar och mindre kulturella uttryck skulle få. Att bortse från de positiva värden som skapas inom fritiden samt även de preventiva effekter fritidsgården har. Att förringa bibliotekens kunskapsförmedlande roll för utbildning. Att inte inse att dagens musikexport delvis beror på en välutbyggd musikskola. Att idrotten och föreningslivet behöver infrastrukturellt stöd i form av anläggningar och att detta leder till bättre folkhälsa.

Att spara på kultur och fritid är kortsiktigt politik.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , och .

onsdag 5 augusti 2009

Ett tack till Vivaldi

Händelsen vid vattentornet i måndags är inte tänkt att vara bloggens huvudtema, men det har väckt lite frågor. När jag i går morse skulle till jobbet sprang jag på en tjej som jobbar för företaget Vivaldi. Vivaldi är ett entreprenörsföretag inom offentlig miljö, dvs. de tar hand om parker och gator åt kommuner. Vivaldi är en aktör som ofta syns i Hagalund och som klipper gräs och tömmer papperskorgar. Jag frågade tjejen om jag måste ringa kommunen eller om jag kunde tala med henna om nedskräpningen uppe vid vattentornet. Hon lovade fixa detta, vilket jag i morse kunde konstatera att de gjort, så ett stort tack till Vivaldi. Det var både smidigt och snabbt fixat. Trots att allt glas inte var borta såg det betydligt bättre ut.

En annan bloggare här i Hagalund - Lupa en mycket bra och aktiv bloggare - har nyligen uppmärksammat att antalet papperkorgar minskat i Hagalund. Nu visar det sig att det företaget heter CEMI som hon haft kontakt med. Detta måste vi så klart följa upp, men jag aspirerar inte på att få epitetet sopkorgskramare, men det är klart att vi som bor i Hagalund dels ska få ett bra bemötande av både kommunal och upphandlad service dels ska vi tillgång till bra papperskorgar som inte är överfyllda. Jag har lovat Lupa att följa upp detta med papperskorgarna. Återkommer när svar erhållits.

Vid lite eftertanke är det rätt skumt att det finns ständigt närvarande företag sin får tanken att snarare gå till klassisk musik (Vivaldi) och inte ljudet av gräsklippare. CEMI kanske lyckas då mindre bra, och det var Vivaldi som vann mitt hjärta med sin positiva inställning här i veckan. Om detta inte hade inträffat hade jag aldrig funderat på vad dessa företag heter och än mindre på vad de gör. Jag undrar så klart hur många likande företag som varje dag besöker vårt område för att klippa gräs och buskar, fixa trasig belysning mm.

Jag försökte även se vilka vinster dessa företag gjort på senare år. Jag fann bara Vivaldis årsberättelse för räkenskapsåret 2006/07 och då gjorde de ett resultat på dryga 500 000 och detta på en omsättning på 11 miljoner. CEMI hittade jag nästan inget om på webben, förutom deras hemsida, som var både enkel och lättillgänglig, men inte så innehållsrik.

Bara för att klargöra detta, så är jag inte emot vinster, det är en nödvändig drivkraft för alla företag. Det som brukar brista är att kommunerna inte följer upp och klarar av att kvalitetssäkra sina upphandlingar, och det är att slösa med skattebetalarnas medel. För det är ingen naturlag att allt ska ske vare sig kommunalt eller på entreprenad i en kommun, utan utmaningen är att vi som bor i Solna betalar minst möjliga pris för högsta möjliga kvalitet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

tisdag 4 augusti 2009

Fortsatt vandalisering men även renovering

I morse var det telefonautomaten på Hagalundsgatan som fått ta stryk. I sig är det näst intill unikt att vi har en telefonautomat kvar i Hagalund. Det är inte vanligt numera, men det beror nog främst på att den flitigt används här uppe. Så tänk på att den för många utgör en livlina till nära och kära.

Men för att inte bara lyfta fram misär och elände, vill jag även lyfta fram att det numera pågår renovering av nya färghandeln och Olle Olsson-huset. I alla fall får husen sig ny färg på utsidan, och detta var verkligen på tiden för de har stått och förfallit länge.


Hagalunds nya färghandeln som det står på utsidan är allt utom ny, utan en av de få kvarvarande husen från det gamla Hagalund. Huset byggdes 1890 och var fram till 1927 livsmedelsaffär. Så sent som på 90-talet fungerade nedervåningen som affär, men då var det främst leksaker och presentartiklar. På övervåningen är det grupp Solna som hyr, dvs. konstnärer i Solna.

Olle Olsson är än idag Solnas med kända konstnär. Det blåa huset kom att bli konstnärens bostad hela hans liv. Idag är det ett museum med en oerhört spännande konstskatt. Museet drivs av Olle Olsson dotter Lena Olsson Petrén. Huset byggdes av konstnärens morfar som var snickarmästare.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

måndag 3 augusti 2009

Sätt stopp för glaskross vid vattentornet

Området runt vattentornet här i Hagalund har de senaste veckorna varit frekvent besökt av drickande vuxna. I morse mötte jag 5 personer i 30 års åldern som stött plastmuggar och krossat glas uppe på platån vid vattentornet. Jag ska inte döma dessa personer för jag känner dem inte, men jag accepterar inte att man skräpar ned och förfular Hagalund.

Jag tror det är bra om fler personer tar sig en promenad runt vattentornet för att motverka att det blir en partyzon med glaskross. Ring polisen på 11414 om det är stökigt så åker dom säkert förbi. Det är ett direktnummer då det inte är brådskande.

Genom att fler brys sig kommer våra gemensamma civila insatser på sikt spela roll. Med det inte sagt att vi ska agera poliser, men väl göra området lite mer levande, och förhoppningsvis slipper vi fler krossade flaskor uppe vid vattentornet.

Ska även meddela Solna stad, så att de åker upp och sopar upp glaset, så att inte barn och djur skadar sig.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

söndag 2 augusti 2009

Pride med Solnatecken

Årets prideparad bjöd på två mycket roliga nyheter. Dels att Socialdemokraterna valde att tillsammans med Miljöpartiet och vänsterpartiet gå förenade i tåget. Något som alliansen nog aldrig kommer bli förmögen att göra pga Kd. Dels att AIK tillsammans med Hammarby och Djurgården deltog i årets parad. Det är mycket hedrande att de går i paraden. AIK-stilen är imponerande ledarskapasarbetet som sker. Fler föreningar och även kommuner borde lära av AIK på detta område.



Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .