lördag 18 september 2010

(S)katteschocken - ett lågvattenmärke som upprepas

Så här i slutet av valrörelsen upprepar borgerligheter samma fula kampanjmetod som valet 2006. De går ut dagen för valet med ett flygblad där de försöker skrämma Solna med att det väntar en skatteschock om Socialdemokraterna kommer till makten. Redan innan valrörelsen drog igång tog oppositionsrådet Johanna Graf i hand med kommunstyrelsens ordförande på att årets valrörelse inte skulle innehålla dessa slag av pajkastning, eftersom det inte gynnar något parti, men nu har det hänt igen.

Notera att det inte står en rad om vad de själva vill. Det är pajkastning då den är som sämt. Detta bara spär på politikerförakt. Jag beklagar djupt att årets valrörelse nått denna nivå. Dessutom har de i all hast försökt räkna på förslag som inte vi har. Skämmas ska dom!

1. Vi föreslår ingen skattehöjning i Solna utan vi går till val på oförändrad skatt, och det är både oseriöst och ett tecken på sjuk maktfullkomlighet och tveklöst ett tecken på desperation att dagen före valet inte tala om sin egen politik utan att faktiskt fabulera kostnaderna för t.ex. genomfartsavgifter. Det finns inge beräkningar på dessa, lika lite som det finns beräkningar på vad en tunnel under Huvudsta skulle kosta, men alla vet att en tunnel skulle vara oerhört mycket dyrare, vilket är moderaternas förslag. Så ska vi nu tala om skatteschock så skulle vi tala om rätt många kronor per hundralapp, men så det är som sagt vare sig seriöst eller politiskt hederligt att göra så. En annan skillnad är att vårt förslag till trafiklösning skulle kunna genomföras denna mandatperiod och att bygga en tunnel skulle ta betydligt längre tid än en mandatperiod.

2. Det finns heller inget förslag på att vi vill smalna av några gator eller,

3. förslag på att köpa in någon tomt. När väl exploateringen av Huvudststand var föremål för debatt försökte vi agera för att göra området till en stadspark, men efteråt har vi inte krävt någon form av återköp av denna mark.

4. Arenan var vi inte emot men var mycket tydlig med att om detta var en investering där det borde det finnas finansiella musklar i Stockholmsregionen för att äga och driva en stor arena eller att det borde finnas ett nationellt intresse i detta, men inte att det skulle finnas ett kommunalt ägande och driftsintresse. När nu beslutet om arenan är tagen går det inte heller där att backa och påstå att vi vill skjuta till några 75 miljoner. Det är att bedriva kontrahistoriskt politik, dvs. att tillskriva något ett skede som inte går att återskapa. Det vi vet är att arenan sedan beslutet 2007 om att bygga en arena för 2,2 miljarder blivit 300 miljoner dyrare. Vi vet idag inte vilka kostnader som vi skattebetalare riskerar i och med detta beslut, men arenor världen över är sällan en vinstmaskin utan ofta är det kostsamt.

Om några timmar öppnar vallokalerna i Solna och här i Hagalund. Tidigare i veckan var det bara vi som hade affischer vid komvux här i Hagalund, men i morse så hade tapetseringen av affischer tagit vid.
En annan intressant iaktagelse är Skattebetalarnas förening som bedriver en kampanj detta val om skatter. Jag träffade en företrädare för organisationen och frågade vad han tyckte som Solnas ägande och drift av nationalarenan och tipsade honom om att läsa in sig och kanske göra en likande affisch om detta. Men han var mycket förtegen och ville inte tala om detta.

Vi har tre centrala frågor för Solna som jag gärna vill upprepa och det är:
* Rusta upp det slitna Solna och Hagalund
* Ta krafttag mot genomfartstrafiken genom Solna och pröva möjligheten till genomfartsavgifter.
* Vi motsätter oss att skattemedel ska gå till nationalarenan och skulle hellre se jobb åt ungdomar, fler förskolor och bättre gatustädning

Här i Hagalund har vi fört mycket bra diskussioner med många som bor här om upprustning av Hagalund men vi har inte utställt massor av löften och vi ser det som en utmaning att låta så många som möjligt vara med och påverka och prioritera åtgärder och vi behöver göra detta tillsammans med fastighetsägarna. Det mina vänner är den stora utmaningen som vi går till val på.

Gå nu och rösta i morgon för ett annat och mer framtidsinriktat Hagalund, Solna, Stockholms landsting och för ett mänskligare Sverige.

Jag hoppas Hagalund går man ur huse och röster samt att vi gärna är fler som röster än i sista valet . Det är tre viktiga val som ska ske i morgon. Vi är 14 Hagalundare som står på Socialdemokraternas lista, men ni är alla suveräna medborgare som själva och på egna meriter gör ert val.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .



Inga kommentarer: