onsdag 15 september 2010

Stockholmsenkäten - trist läsning för Solna

26 000 ungdomar i Stockholms läns (18 kommuner deltar) har svarat på en enkät som genomförs vartannat år för de som går i klass 9 samt årskurs 2 på gymnasiet. I Solna är det 327 i klass 9 som besvarat enkäten och 282 i årskurs 2 på gymnasiet. Svaren gavs efter sportlovet i våras och det är totalt 350 frågor. Resultatet är mycket nedslående för Solna. Ta gärna del av sammanställningen av Stockholmsenkäten på länsstyrelsens hemsida.

Solna toppar i flera avseenden som verkligen inte är positivt. 41 % av pojkar i årskurs 9 har snattat, vilket är högst i länet. 19 % av flickorna har klottrat eller gjort olagliga graffitimålningar, vilket också är höst i länet. Pojkar som förstört något som inte är deras toppas också av Solna. Lika gäller att köpa något som var stulet 19 % av Solnas pojkar i årskurs 9. Solnas elever toppar även de som har tjuvåkt tunnelbana och det gäller både killar och tjejer. Så här ser rapporten ut på område efter område. Solnas killar toppar med 12 % som har slagit någon som de tror behöver sjukvård. Flest av alla i länet 28 % av killarna har burit vapen. 9 % av tjejerna har också burit vapen, vilket också är bland de flesta i länet.

På gymnasienivå är Solna markant utstickande med 10 % av killarna som har tvingat något att ge dem pengar, mobiltelefon eller något annat värdefullt. 17 % av killarna anger att du köpt något som är stulet. Flest i länet 19 % har även sålt något som är stulet.

17 % av killarna i klass 9 har känt sig allvarligt hotad. 8 % har blivit rånade jämfört med ett snitt på 4 % på länet. Solna toppar även bland de killar i årskurs 2 på gymnasiet som blivit rånade och som blivit misshandlade (10 %). 15 % av grabbarna från Solna anger att deras kamrater begår allvarliga brott.

Även när det gäller mobbing sticker Solna ut negativt.

Solnas unga i klass 9 gillar sina fritidsgårdar mest i länet. 49 % av killarna besöker fritidsgården och 35 % av tjejerna ger en andra plats. Solnas fritid är bra och det är mycket duktig personal på våra gårdar. Det går att tolkas som om det borde finnas underlag för även fler gårdar i Solna. Även gymnasisterna bland pojkar nyttjar fritidsgårdarna mer i Solna än genomsnittet.

Solnas unga i klass 9 toppar även de som storkonsumerar alkohol minst en gång i månader eller mer. Nu talar vi om 26 % av killarna och 29 % av tjejerna! Samma grupp tillhör en allt utom hedervärd första plats i länet som någon gång använt narkotika. 16 respektive 15 av killarna och tjejerna i klass 9 har använt narkotika. Sniffningen toppar också Solna.

Ett antal av beskeden på årets valaffischer ekar lite tomt för denna enkät är allt utom smickrande för Solna. Det krävs för att vara mild krafttag. Jag har själv efter förra enkäten som också var negativ för Solna i många avseenden efterlyst en handlingsplan för Solna, och jag efterlyser vad som hände med den i trygghetsrådet i Solna, men den har fastnat på tre trappor i stadshuset. Det är där stadsledningen sitter för de tre borgerliga partierna som styr Solna.

Det är snart val. Denna enkät visar på allvarliga systemfel i hur Solna idag styrs. Det är idag en kommun där det finns pengar till en nationalarena men inte till de unga som växer upp i dagens Solna. Situationen är allvarlig för hela Solna, och jag blir verkligen förbannat över att ledningen i Solna negligerat resultat för två år sedan och nu får ett än värre resultat.

Använd din rösträtt på söndag för ett mänskligare Solna.


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: