söndag 12 september 2010

Hundrastgård en symbolfråga

Nu har rivningen av ishallen nere på forna Hagalunds IP påbörjats och pålarna för det som ska bli Hagalundsparken. Det är Ikano som utvecklar området och det kommer i två etapper där området närmast järnvägen är första etappen. Det är alltid kul att följa en utvecklingsprocess och jag välkomnar Ikano och de som på sikt ska bli en del av Hagalund som nu växer fram. Det är länge sedan vi fick se nya bostäder i Hagalund.

Jag ska i ärlighetens namn ändå peka på att vi tidigare varit skeptiska till att man sålde marken då den ursprungligen var en gåva till Hagalund för idrottsändamål, vilket vi tyckte man skulle respektera. Men när detta aldrig gick att pröva rättsligt så måste vi vända blad, trots att jag med visst vemod kommer sakna den idrottshistoria som skapata här i Hagalund. Visst ni att det på Haglaunds IP troligen fanns landets första konstfrusna is samt att det här har spelats ishockey och här skapats talanger som gått mycket långt. Men jag vill samtidigt välkomna det nya och de nya lösningararna och gör allt för att även dessa nya delar av Hagalund blir en del av vår stadsdel.

I allt detta finns det en symbolfråga som visar på hur Solna allt för ofta gör saker i fel ordning. I anslutning till byggarbetsplatsen fanns det en stor och attraktiv hundrastgård här i Hagalund. Jag träffade Britt-Marie där i våras eftersom hon var arg för att hundrastgårdens staket var trasigt på flera ställen och det fanns en risk för att hundar skulle kunna smita mot järnvägen. Då var kommunen och lagade staketet och gjorde vissa upprustningsåtgärder. Men bara några månader senare upphörde hundrastgården och hundägarna stod där utan alternativ.

Jag träffade Britt-Marie åter här i Hagalund i lördags morse, vilket även gav möjlighet att tala med fler hundägare. Britt-Marie tycker det var slöseri att laga en hundrastgård som sedan snabbt skulle stängas, vilket jag bara kan hålla med om. Nu är tanken att en gammal fotbollsplan ska göras om till hundrastgård. Det är planen närmast vattentornet här i Hagalund.

Dessutom har vi fått en ny boulebana som ersättare, då den aktuella fotbollsplanen under en längre tid varit främst bouleplan och inte speciellt mycket fotbollsplan. Den nya bouleplanen finns nu vis sluttningen vid vattentornet.

Det finns här bra delar när det gäller bouleplanen, men det är riktigt uselt skött är hanteringen av hundägarna här i Hagalund. Här borde man så klart ha börjat med att tala med hundägarna för att både informera om förändringen men även för att få med sig bra idéer. För den gruppen har massor av bra idéer samt att de också skapar trygghet i området i och med att de ständigt är ute och rör sig här i Hagalund och då både ser saker och ger en mer levande stadsdel.

Ett konkret förslag som Britt-Marie och flera hundintresserade påtalat är att utvidga området för en tänkta nya hundrastgården. Det finns just väster om fotbollsplanen en mindre gräsyta med lite träd, för den befintliga fotbollsplanen är rätt liten samt att det inte finns ett enda träd, vilket gör den mycket varm sommartid. Det finns redan staket ner mot järnvägen så det är inte så mycket staket som behöver sättas upp och det borde även gå att återanvända staket från den gamla.

Jag vill med detta exempel bara visa på hur man hanterar de boende i Solna mycket styvmoderligt. Hundrastgården blir således en symbolfråga. Man lyssnar inte till de berörda och man lägger ned pengar på att reparera staket som sedan inte har betydelse några veckor senare och framförhållningen brister rejält för det har snart gått 3-4 månader utan hundrastgård. Om man sköter en kommun på detta visar så tyder det på bristande ledarskap.

Ett stort tack till Britt-Marie med flera som kom med bra förslag och som genom sina idéer aktivt visat intresse för att utveckla Hagalund i rätt riktning.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: