måndag 6 september 2010

Tystnaden breder ut sig i Solna

Så här innan valet uteblir den öppna debatten och de möten där politiken möts. Det finns tre exempel som är graverande:
1. Vänsterpartiet fick inte arrangera förläsning i biblioteket
2. Fullmäktige ställs in
3. Kultur- och fritidsnämndens planeringsdag ställs in

Det är tre exempel där tystnaden breder ut sig i Solna. Det är extra allvarligt är att samtliga dessa tre exempel sker just innan ett val. Enligt mitt menade är samtliga förklaringar rätt luddiga.

Vi börjar med det som troligen är mest allvarligt och det var att Vänsterpartiet här i Solna hade bokat in två arrangemang på Biblioteket här i Solna. Det är dels Tina Rosenberg som skulle tala på temat feminism och en pjäs som går under namnet ”Bitterfittan”. För tydligheten skull kan såväl politiska partier, folkbildningsförbund och andra föreningar hyra in sig på biblioteket för möten och öppna arrangemang. Men nu blev det på kort tid stopp och motivet är att Biblioteket är en s.k. förtidsröstningslokal. Men detta motiv är svårt att få bekräftat. Jag har sökt på valmyndighetens hemsida om det finns stöd för detta, men det går inte att finna. I morse när jag passerade centralstationen i Stockholm var det också en s.k. förtidsröstningslokal och alldeles utanför ytan där förtidsröstningen sker så har miljöpartiet ställt upp en scen där de under dagen ska genomföra ett torgmöte. Det går alltså utmärkt för ett parti i Stockholm att ha torgmöte men i Solna får inte ett parti ens ha en föreläsning i samma hus. Det är således snubblande nära censur.

Fullmäktigemötet 30 augusti ställdes fullmäktige in. Motivet var att det inte fanns ärenden, men det är heller inte korrekt. Det finns både motioner och interpellationer som inte är besvarade samt att det under sommaren framkom att arenan blivit 300 miljoner dyrare sedan fullmäktige tog beslut om att gå in i detta gigantiska projekt. Tilläggas bör att här var det bara moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna som röstade för att kommunen skulle både äga och driva denna arena. Att inte öppet redovisa alla turer som varit kring arenan som både resulterat i utredning om mutbrott och en stadsdirektör som fått sluta är verkligen inte brist på vare sig ärenden eller debatt. Solnas väljare skulle ha gagnas av en öppen debatt och inte fortsatta dimridåer kring arenan.

Sista exemplet är en inplanerad planeringsdag för alla i Kultur- och fritidsnämnden för innan sommaren har vi fått information om att nämnden ska spara in på inte mindre än 10 miljoner om de inledande planeringsförutsättningarna skulle stämma. Men sedan har majoriteten inte förmått sig att redogöra för vilka förutsättningar som gäller, och man skyller på regeringen som inte gett klart besked om de tillbakadragna extrapengarna som man tidigare sagt sig vilja dra in, och inget tyder på att dessa resurser tillförs kommunerna, men uppenbart vill man mörka innan valet vilka nedskärningar som komma skall så nu går vi till val på luddiga underlag.

Samtliga dessa tre fall är främst ett tecken på bristande ledarskap. Valfrihet ska uppenbart inte gälla när det gäller information, för detta är inget annat än en begräsning av såväl det fria ordet som av debatt och information inför ett viktigt val. Om man inget har att mörka så hade det varit betydligt mer klädsamt att ta debatten.

Det ska bli intressant att se hur många borgerliga politiker som ska delta på Solnadagen nästa helg - 11 september. Förra året fick jag äran att leda lite bussturer, men jag fick inte vara med i några program, där fanns bara politiker med beteckning M, Fp och Kd. I år finns inga politiker med i programmet, men det ska bli intressant att se vem som leder bussturerna. Jag vill dock tipsa er om att ta del av all den bra verksamhet som tjänstemännen staden visar upp i helgen. Dessutom kommer det hållas politiska tre paneldebatter på Solnadagen, så gå dit och lyssna, för detta torde vara sista gången innan valet.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bra att du uppmärksammar det demokratiska underskottet i vår stad!

Arne Öberg sa...

Tack Bouhamza.

Jag blir glad att du uppskattar temat jag uppmärksammet och jag är ärligt mycket orolig när tystnaden breder ut sig. Under mina år i Solnapolitiken har jag mötts av mycket tystnad, både i fullmäktige och i Kultur- och fritidsnämnden. När detbatten uteblir känner jag stor oro för att det är ett sätt som Solna idag styrs, och det är ett sätt som inte leder utvecklingen framåt.

19 september kan vi föröska ändra på detta.