tisdag 21 september 2010

Ett första försök att tolka valresultatet

Hur ska man tolka valresultatet i Solna och Hagalund? Här utgår jag från de siffror som presenteras av valmyndigheten på valnatten. Som alla säkert känner till pågår det nu en sluträkning av alla rösterna och det kan fortfarande bli vissa smärre justeringar av slutresultatet, men inte desto mindre går det att dra vissa generella slutsatser redan.

Här i Solna gjorde socialdemokraterna inte ett bra val. Det måste man vara tydlig med att säga. Men det gäller å andra sidan nästa alla partier i Solna. För backar gör alla utom centern och miljöpartiet där miljöpartiet gör den största framgången. I demokratiska sammanhang tillhör det artighet att gratulera till framgång vilket jag gärna gör när det gäller både centern och miljöpartiet, men här är jag inte konsekvent för det finns ett parti ytterligare som gör framgångar i stora delar av vårt land och det är sverigedemokraterna, och dem tänker jag inte gratulera. Skälet är mycket enkelt de accepterar inte allas lika värde vilket är något av en portalidé när det gäller demokrati. Sverigedemokraterna har sina rötter i rasistiska organisationer och har under valrörelsen främst sökt uppmärksamhet med just rasistiska utspel.

I hela Solna fick S 74 färre röster än i valet 2006, men eftersom Solna samtidigt har växt som kommun innebär det en procentminskning från 25,2 % till 23,3%. Moderaterna tappade 510 röster i Solna och backade från 45,3 % till 40,9 % men är fortfarande största partiet i Solna.

I fullmäktige innebär valresultatet att de rödgröna ökar med ett mandat och det är pga. att Miljöpartiet ökar från 4 mandat till 6 mandat medan vi socialdemokrater tappat 1 mandat. Inom alliansen förlorar man ett mandat och det beror på att moderaterna tappat 2 mandat och centern vann ett mandat och de har nu 2 platser i fullmäktige.

Här i Hagalund och dess närhet finns det två valdistrikt där socialdemokraterna ökat och det är i Haga norra samt i södra Frösunda, dvs. förvaltarvägen och främst studentbostäderna i Frösunda. Här har S runt 22 % och har gått fram med 1,4 – 1,6 % medan M har backat rejält mellan 7,3 – 12,1 %. Men M är även i dessa två valdistrikt största parti på runt 40 %.

I centrala Hagalund eller valdistrikt 26 som är södra sidan av Hagalundsgatan. Där är det vänsterpartiet och miljöpartiet som gått fram mest med 32 respektive 47 röster och har nu 11,2 % och 9,2 %. Socialdemokraterna är utan konkurrens största parti med 48,6 % och de rödgröna tillsammans får 69 % av rösterna. Det är stort! Lite nedslående är att valdeltagande fortfarande är lågt i Hagalund. Valdistrikt 26 röstade endast 61,5 % av de röstberättigade. S har tappat 3 röster sedan valet 2006.

I valdistrikt 27 som är Kyrkbacken, Västra vägen och Rudviken får S 31,8 % och det är en tillbakagång på 1,2 % och M backar till 34,2 % ett tapp motsvarande 6 %. Men även här är de rödgröna nu åter större än alliansen. Även här går V och Mp fram medan alla andra backar.

Sista nedslaget är valdistrikt 28 som är södra sidan av Hagalundsgatan . Här backar S 2,3 % och M backar 0,8 %, men S är största parti med 36,2 % och de rödgröna får egen majoritet i valdistriktet. Här går Fp, V och Mp fram, samt att valdeltagandet ökar från 64,9 % till 68,3 %.

Tillståndet i Hagalund kan således tolkas antingen som ett bra undantag från tillståndet i riket och länet och det är att vi stadsdelen inte accepterar de klyftor som vi ser växer fram i Stockholmsregionen. Ökade klyfter och arbetslöshet anses också vara en bidragande orsak till framgången för SD. Men det går så klart även att se det i mer dystrare toner och det är att Hagalund nu riskerar att hamna i politiskt skugga under ytterligare 4 år med moderatstyre i Solna.

Jag beklagar så klart att Socialdemokraterna inte gjorde ett bättre väl i hela Solna, men det beror inte på Hagalund, för här har vi gjort ett mycket bra val, och som partiorganisation här i Hagalund har vi fått ett rejält inflöde av nya medlemmar och jag är övertygad om att vi både kan påverka och agera politiskt i Solna även framöver. Att vara i opposition är att agera underdog och det ska vi fortsätt göra.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .<>

2 kommentarer:

Unknown sa...

Ett annat sätt att tolka valutgången är att titta på gentrifieringen av Hagalund. Du och jag har ju debatterat huruvida utförsäljningen av signalistens hur är positivt eller negativt förut.

Valkrets 26 (min egen) är de rödgröna totalt dominerande. Här är det hyresrätter. (fortfarande tack och lov)

Valkrets 27 är bostadsrätter, här backar S, medan V ökar.

Valkrets 28, backar S också men V ökar. Nybildade bostadsrätter, som kom till genom inte helt ärliga metoder. Kan V:s ökning här antagas bero på de nästan 50% som var motståndare till ombildningen och nu söker ett motstånd till alliansens privatisering av absolut allt? S har ju inte kunnat bjuda något motstånd.

Det känns som om ni Såssar får ta och fundera hårt och länge på var ni egentligen står ideologist. Valet vinns av visioner. Känns som om Palme var den siste av er som hade sådana.

Arne Öberg sa...

Hej Bouhamza,

Jag tror inte att det är så enkelt att bara för att man äger sin bostad så är man borgerlig. Sedan sista valet har både valdistrikt 27 och 28 blivit helt dominerande av bostadsrätter. Men vi backar not mer i enlighet med rikstrenden. Även i distrikt 26 backar vi, så förklaringen måste sökas på flera nivåer.

Bostadsrätter är också en kollektiv boendeform som jag föredrar framför privatägda hyresrätter om ägaren inte tar sitt ansvar och underhåller sina fastigheter.

Vid ombildningen av Sunnan 14 och 16 så var det trots allt mer än 66 % som röstade för ombildningen, dvs. en rejäl majoritet.

Det intressanta är två rätt motsägelsefullt synpunkter jag hört under valet och det är att man inte känner igen socialdemokratin samtidigt som man saknar förnyelse. Dessa två synsätt går inte logiskt att koppla samman.

Ideologi är basen i partiarbetet, men allt handlar inte om omfördelning utan många frågor lokalt handlar om att hitta nya lösningar och se på utvecklingspotential. Här har vi en stor utmaning, och om du inte redan är aktiv inom vänsterpartiet är du varmt välkommen till detta utmanande arbete.

Med vänlig hälsning Arne Öberg