lördag 26 september 2009

Demokraticafé om skolfrågor


Torsdagens demokraticafé gick under tema skolfrågor. Eva Eriksson som är andra vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden var med när vi besökte Grekiska föreningens nya ungdomslokal här i Hagalund. Vi var ett tiotal besökare som fick en mycket bra inforation och möjlighet att ställa frågor om just skolfrågor.

När Eva inte är fritidspolitiker här i Solna jobbar hon med att inspektera skolor i Stockholms stad. Evas erfarenhet av skolvärlden innehåller även erfarenhet som rektor.

Vi fick bl.a. veta att barngrupperna är större i Solna och att det är många nya barn i Solna. Solna stad står inför en tuff utmaning att bli en attraktiv arbetsgivare, för det som föräldrar brukar lyfta fram som en värdefullt är att personalgrupperna i skolan är stabil.
Skolverket granskade Solnas skolor relativt nyligen och det blev en hel del nedslag. Främst gällde det resultaten i skolan. Forskningen visar att ett stort samband finns mellan föräldrarnas utbildning och barnens resultat. Här i Solna har utbildningsnivån generellt hög, och slutsatsen är då att skolverkets kritik måste sökas i skolvärlden. Ett konkret resultat av granskningen är att skolorna och rektorerna numera samarbetar mer.

Zacharias Zagoritis som är grekiska föreningens ordförande berättade även om föreningen som funnit i 32 år. Det finns tre grekiska föreningar i Stockholmsområdet. Zacharias berättade även om den nya lokalen som vi var besökte kallas även för Neos. Neos är en ny lokal en trappa upp där det tidigare var ett dataföretag. I lokalen är det dans varje söndag, hemspråksundervisning och tanken är att det ska vara ungdomar där mellan 11-20 på fredagar och lördagar, men den verksamheten är fortfarande i uppbyggnadsfasen.

Zacharias tyckte skolinformationen var så bra att han skulle vilja att föreningen ett levande Hagalund skulle anordna en liknande träff så att fler föräldrar i Hagalund skulle få denna information.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: