söndag 20 september 2009

Inte direkt succé i kyrovalet i Solna

Det är inte lätt att jämföra valresultaten i Solna när det gäller kyrkovalet. Dels för att det numera är endast en församling som nu är en sammanslagning av två församlingar (Råsunda och Solna) och dels har det tillkommit ett parti i valet som tidigare inte ställde upp, nämligen folkpartiet.

Socialdemokraterna fick 28,45 procent, vilket ska jämföras med runt 34 procent om man slår samman de två församlingarna från valet 2005. Nedgången gäller för samtliga politiska partier som ställde upp till val även 2005. Nykomlingen folkpartiet får 9,16 procent. Moderaterna är stört med 32,23 procent, vilket är en nedgång från 37,5 (omräknat likt ovan för S). Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan går fram och får nu 13,79 procent och därmed tredje största aktör i kyrkovalet i Solna.

Konstateras kan att valdeltagandet i år var 11,7 %, vilket nog är en viss ökning i hela Solna, som tidigare hade mellan 10,1 och 11,8 i de två församlingarna. Totalt 3 888 giltiga röster och 107 ogiltiga, vilket motsvarar nästan 3 %.

En mer glädjande trend är att i valet till Kyrkomötet där vi kan jämföra riksuppgifterna så går Socialdemokraterna fram från 27,93 till 28,7 procent. C, Fp och M går tillbaka i riket. DN skrev att S gick tillbaka och att C, Kd och M gick framåt när det hela tiden var precis tvärtom. Detta är oseriöst och förvånande för Sveriges största tidning. Se bara alla kommentarer till artikeln.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: