fredag 18 september 2009

Varför rösta i Kyrkovalet

Besök vår webb!

Nu på söndag är det kyrkoval i Sverige. Valdeltagandet är generellt mycket lågt. Men de två främsta skälen att gå och rösta är för att inte släppa in sverigedemokraterna samt för att både kvinnliga präster och hela HBT-Sverige inte ska diskrimineras.

När det var val senast 2005 fick vi Socialdemokrater 35,4 procent i Solna församling och 34,8 procent i Råsunda församling. Valdeltagandet var då 12 respektive 10 procent, vilket är mycket låga tal. Detta är också en orsak till att det är viktigt att gå och rösta, då det inte krävs många röster för att påverka resultatet rejält.

Från vår förening här i Hagalund har vi massor av bra kandidater. Så hjälp oss att öka närvaron av bra Hagalundare som ska få ökat inflytande i kyrkan här i Solna.

För att rösta i detta val måste man vara medlem i svenska kyrkan och 16 år. Röstlokalen här i Hagalund är Hagalundskyrkan.

Det går tveklöst att diskutera valet till svenska kyrkan då den allt sedan 2000 inte längre är en statskyrka, utan numera går under epitetet folkkyrka, men med så lågt röstdeltagande blir legitimiteten inte helt given. Trots skilsmässan mellan kyrka och stat finns det en särskild lag som berör Svenska kyrkan som reglerar att Svenska kyrkan ska vara evangelisk-luthersk, rikstäckande och demokratisk. Just demokratiskrivningen är själva grunden till att det nu på söndag är val till kyrkan. Dessutom tror jag det är bra med en kyrka som kan vara en bra samarbetsaktör i dagens moderna samhälle.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: