onsdag 9 september 2009

Helle Klein i Solna inspirerade

Helle Klein höll ett mycket bra anförande i Solna stadshus ikväll på inbjudan av oss Socialdemokrater i Solna. Det var länge sedan ordens makt fick denna styrka eller gav ett så starkt intryck. Nu kanske det beror på att Helle också är både utbildad präst och ledarskribent på Aftonbladet.

Det går sällan att återge något bra man har hört, men det viktiga budskapet som jag ändå tog med mig är att mening och sammanhang uppstår först i mötet med andra och att det som är klassisk folkrörelse eller folkbildning är att mötas och att får se sig själv genom andra. För att utveckla sig själva tillsammans med andra förutsätter även långvariga och förtroendefulla relationer. Att vi alla sedan med all säkerhet har behov av självförverkligande är inte nödvändigtvis ett problem, utan så länge vi gör det i samverkan och i någon form av sammanhang ger det förhoppningsvis även mening åt fler, och det är då vi växer både som individer och tillsammans. Att växa ensam eller utan ett sammanhang är vare sig utmanande eller utvecklande.

Folkrörelsetanken under stora dela av 1900-talet har handlar om att frigöra individerna från olika former av utstängande faktorer som t.ex. inflytande, ekonomsikt makt, könsroller och på senare tid sexuell läggning etc. Målet är att fria individer själva ska kunna bilda sig både mening och sammanhang i samhället där de verkar och lever och ett samhälle som vi tillsammans vill utveckla. Det är något väsensskilt från den nyliberala friheten där enbart du och din privata valfrihet är i fokus.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om och .

Inga kommentarer: